Ini Cerita Saya

My photo
Selangor, Malaysia
Simple:Talkative:Love my Si Putih much:Nerdy:Eat like monster:Good driver ever:Eldest in a family:Mummy's and Daddy's sweet daughter:What else??? Mr Gajah's EHEMMMMM.

Thursday, June 27, 2013

Prosedur Sebelum Menjadi Anak MARA (Oversea Version)

CONGRATULATIONS!
To all who successfully get MARA sponsorship offer.
We are in a same boat. ANAK MARA!

Salam. Heyyaa..

Rasanya belum terlambat untuk post about procedure after you get CONDITIONAL OFFER from MARA. Honestly, all procedure before dapat duit MARA tu tak la complicated sangat. Yang menyebabkan complicated ialah urusan dengan MARA. Alaaa. Biasa la. Orang MARA tu bukan nak handle kau sorang je. Agak-agak la kalau kau call ke email ke diorang tak reply. The best way is korang pergi pejabat MARA sendiri. Jumpa pegawai sana and settle whatever problem you have. Macam tu la aku dengan kawan-kawan seperjuangan buat untuk mendapatkan sponsor MARA. Mana ada benda susah, korang boleh dapat senang-senang. Ibarat korang nak pakai BMW (contohnya...) minta kat parents korang, diorang mesti banyak benda nak korang janji or buat kan? Sort of macam MARA la. (contoh merapu habis. haha)

Sini aku try share apa yang aku ingat and mungkin boleh tolong sesiapa yang tak ada idea tentang benda ni. 

First Step: After korang dapat surat MARA. (CONDITIONAL OFFER/ Surat Tawaran Bersyarat)


Make sure korang baca surat betul-betul. Kalau tak silap aku antara syarat diorang nak ialah:
  1. Dapatkan UNCONDITIONAL OFFER dr universiti terkemuka. Make sure under top 200 university in world.  Korang boleh refer kat link ni http://www.timeshighereducation.co.uk/
  2. Lepaskan English test seperti: IELTS (6.5), TOEFL (79/120). or SAT (1000 point)
Ada banyak lagi syarat tapi korang baca la kat surat tu sendiri ye.

Second Step: Apply universiti sebanyak mana boleh. Jangan berharap 1 2 universiti je sebab kadang-kadang diorg lambat reply sedangkan kita nak kena rush uruskan MARA. SO apply la banyak-banyak. AND diorang akan keluarkan CONDITIONAL OFFER.  



So yang ini pun korang kena fulfill diorang punya requirement untuk dapatkan UNCONDITIONAL OFFER (UO). Bila dapat UO tu baru la boleh proceed dengan MARA.


Third Step: Sementara tunggu UO dari universiti yang korang apply, apa kata korang isi dulu form-form yang sepatutnya dan pergi settlekan apa yang perlu. Contohnya: Medical check-up, Biro Tata Negara (BTN), and so on.
  • Medical Check-up Form

  • Edu Loan Form


  • Borang Keselamatan ( If needed) 





Fourth Step: Selepas korang dah dapat UO (seperti contoh dibawah), boleh la korang proceed dengan MARA balik untuk dapatkan agreement dan seterusnya cek untuk duit pendahuluan.

 Nampak mudahkan? Ye. Memang mudah. Tapi akan jadi complicated bila pihak universiti dan pihak MARA lambat respond. So, sebagai pemohon dan benar-benar memerlukan sponsor ni, kita la kena bertindak. Untuk MARA, korang boleh la pergi ke pejabat MARA sendiri. Jangan fikir membazir ke buang masa ke. Ingat masa depan bila kita dah dapat sponsor tu. 

ONE MORE THING! Elok gak aku nak remind kat situ, tak perlu la korang email or call MARA. Mereka busy nak layan korang. Masalah korang tu dah lali untuk diorang. So the best way is PERGI PEJABAT MARA!

P/s: Saya doakan semuanya berjalan lancar dan semoga semua yang korang buat diredhai Allah. Belajar kan ibadah. So Allah mesti tolong. InsyaAllah. Good Luck. Feel free to email me if u need helps. 

1 comment:

Aisha Humaira said...

mcm susah je.hmmm. :/
hehe.xpe la,sye xminat pun blaja luar negara.