Ini Cerita Saya

My photo
Selangor, Malaysia
Simple:Talkative:Love my Si Putih much:Nerdy:Eat like monster:Good driver ever:Eldest in a family:Mummy's and Daddy's sweet daughter:What else??? Mr Gajah's EHEMMMMM.

Wednesday, June 27, 2012

Granny, I am sorry..

27/6/2012
8.50am
WHAT? Nenek koma?

Assalamualaikum. Hi semua. Post kali ni mungkin aku sedang taip dalam keadaan air mata mengalir. Baru maghrib semalam abah aku call cakap nak balik kampung sebab nenek jatuh dalam bilik air. At first, aku just mampu cakap, "Insyallah tak ada apa pun". Kebetulan time share this matter dengan my girl, Sya, dia pun cerita la yang makcik dia maybe ( I cant remember), jatuh bilik air kul4am tapi subuh baru ada org perasan dia dah meninggal sebab jatuh.

Today, mama call sebelum aku masuk office and cakap, "Nenek 50-50". Aku boleh tahan lagi. Cerita nenek aku bermula begini,

" Nenek jatuh bilik air siang semalam, tapi makcik aku kerja and balik senja macam tu. Balik-bali tengok nenek dah terbaring kat lantai. Fizikal nenek macam putih sebab darah tak jalan maybe. Makcik aku terus call mama tapi disebabkan mama jauh, mama call makcik yang stay area rumah nenek untuk hantar ke Hospital Tangkak. Mama kat area sini balik kampung dengan makcik-makcik lain yang stay area sini.

Time Mama and makcik-makcik sampai Hospital Tangkak, nenek aku perlu di transfer ke Hospital Muar disebabkan ada Blood Clots. Doc bagi option either nak pakai alat pernafasan atau nak biar. Kalau pakai alat pernafasan, risikonya, tulang rusuk boleh patah sebab nenek dah tua. So, nak tak nak, mama and adik beradik ken fikirkan apa solution terbaik. Mereka decide untuk biarkan and doc kata semua orang kena terima kalau apa jadi lepas ni. Tak tahu berapa lama nenek boleh tahan."

Lepas aku dengar cerita mama, automatik air mata aku mengalir. Ye, aku memang tak rapat dengan nenek. Aku sedih sebab aku takut aku tak dapat jumpa nenek sama macam aku tak dapat jump arwah atuk. Aku tangguh-tangguh nak jumpa arwah atuk time arwah sakit tapi last-last dapat berita arwah dah meninggal. Aku sampai kampung pun, arwah dah dikebumikan.

Aku harap aku sempat jumpa nenek malam ni. Lepas kerja aku akan terus pergi Hospital Muar. Alhamdulillah ada kawan-kawan yang nak teman.

"Ya Allah, panjangkanlah umur nenek aku, pulihkanlah segalanya, berikanlah kekuatan kepada nenek aku dan kaum keluarganya. Aminnn"

P/s: Nenek aku dah berumur 90 macam tu. Aku tahu dia kuat. "Nek, maafkan kakak"

2 comments:

Eiza Kamarul said...

Sabar ya kak nani. InsyaAllah everything will be fine. Nanti balik drive elok2.

Ms Whatever~ said...

Insyallah. Thanks dik. Doakan la yang terbaik utk nenek akk ye.