Ini Cerita Saya

My photo
Selangor, Malaysia
Simple:Talkative:Love my Si Putih much:Nerdy:Eat like monster:Good driver ever:Eldest in a family:Mummy's and Daddy's sweet daughter:What else??? Mr Gajah's EHEMMMMM.

Sunday, October 14, 2012

Tolong percaya boleh? :)

Nani. Kau study kat UK?
Alhamdulillah. Thanks Allah
Hye Leicester!

Salam. Hello!

Almost three weeks aku kat sini. Ye. Aku kat UK sekarang. Tak percaya? Kena la percaya ok sebab sampai sekarang pun aku tak percaya aku diberi opportunity untuk further study kat sini. Aku bersyukur sangat-sangat sebab ini adalah impian aku. Actually aku pernah plan nak sambung degree kat sini time aku baru habis diploma tapi macam tak nampak flow untuk ke oversea tu macam mana. But it's ok. And untuk further study lagi ke peringkat master ini, tak pernah aku fikirkan sebelum ini. Aku tak pernah plan untuk sambung master lebih-lebih lagi dekat UK. Tapi dah dapatkan. Alhamdulillah. Rezeki dari Allah.

So, ramai gak yang pm (private message okay!) aku tanya macam mana aku boleh further kat sini. Ada yang macam tak percaya. Iye. Aku faham perasaan anda semua. Aku dulu kat sekolah paling malas, kurang pandai dari kamu semua dan sekarang aku kat sini. Anda rasa tercabar kan? Jangan la tercabar ok. Jadikan aku benchmark anda semua untuk sambung kat sini. Prosesnya alhamdulillah tak susah.

Antara flownya adalah:
  1. Feb 2012- Aku apply MARA secara online bersama seorang sahabat. Dia yang banyak membantu aku tentang perkara ini. Aku harap kau akan ada kat sini tahun depan. I'll wait. (Ups.. Selingan pula.. hehe)
  2. April 2012- Dapat jawapan MARA secara online juga. "TAHNIAH. ANDA BERJAYA DITAWARKAN TAWARAN BERSYARAT UNTUK PROGRAM PASCA-SISWAZAH LUAR NEGARA).. Time tu aku kat office. Memang macam nak menangis call mama and abah. Alhamdulillah.
  3. May 2012- Ok. IELTS! Make sure dapat target band yang MARA and University nak.
  4. June 2012- I went to BTN! Tapi jangan risau. Best ok. Bukan macam BTN sekolah. ;)
  5. May 2012-August 2012 - Apply mana-mana TOP 200 UNIVERSITY IN WORLD secara online and tunggu offer letter mereka.
  6. September 2012- Proses offer letter universiti, DONE! MARA, biasalah turun naik MARA sebab nak tahu progress. Actually untuk MARA tak makan masa pun. Cuma kita jangan lambat dan melengahkan kerja sahaja.
  7. 28 September 2012 - Ok. Bye Malaysia!
So, sebenarnya peluang untuk kita belajar oversea ada je kat mana-mana. MARA ada, Petronas ada, JPA ada. Macam-macam ada. Just kita kena tahu perkembangan dan tambah sikit dengan usaha. Okay?

P/s: Kepada kawan-kawan yang macam still cakap, "Nani dekat UK? Macam mustahil je..." Ok awak. Saya kat sini dah. Awak jom ikut saya ok.

2 comments:

ashikin ikin said...

Salam.nk tny bttr apply uni dl or mara ?yg psl ielts tu nk kne dpt bpe ek skor?thanks miszwhatever,

Ms Whatever said...

Hi Ikin. Kalau utk MARA min requirement 6.5. Kalau univ plak depends on them. Ada 6.0 or 6.5. Biasanya apply uni dulu. Yp i apply mara dulu sbb tak yakin dapat mara masa tu. :D